Utbytte

Utbytte

tirsdag 2. juli 2013

Langtidsvarsel og luksusproblem


De siste ukene har en del utbytter tikket inn på kontoen. Mer enn nok til at jeg forsvarlig kan investere disse uten at kurtasje spiller noen større rolle. Jeg har der i mot et luksusproblem. Jeg vet ikke hva jeg skal investere i, da det er flere selskaper jeg ønsker og alle har sine fordeler og ulemper.

Fly Leasing er selskapet jeg har størst ønske om å investere i. Jeg anser der i mot FLY for å være rett rundt fair priset på dagens kurs, pluss at USD er sterk mot NOK for tiden. Derfor venter jeg og håper denne faller tilbake 20-30%.

Safe Bulkers ser attraktivt priset ut. Men jeg har ekstremt stor eksponering mot tørrbulk, derfor må den bli langt mer attraktiv før jeg skal vurdere denne.

JPMorgan Chase hadde jeg håpet å kunne plukke opp på rundt $30 men det anser jeg som lite sannsynlig. Det er likevel ikke interessant å investere på dagens nivå.

Scorpio Tankers ser også attraktiv ut. Selskapet har der i mot store likheter med Frontline 2012 og jeg har større tro på FRNT. Derfor må Scorpio Tankers bli betydelig mer attraktiv før jeg vil investere i den over FRNT.

Statoil tror jeg per dags dato handles til en god pris om en har noen års sikt. Men en kan ikke forvente den største veksten i verken utbytte eller kursutvikling.

Norsk Hydro tror jeg også handles til en god pris for de som har noen års sikt på investeringen. Men det samme som ved Statoil gjelder også for denne. Likevel jeg ser langt større oppside og risiko i denne i forhold til STL.

I tillegg kan jeg alltids reinvestere mer i SFL, VLCCF, GOGL, GLNG, NADL eller DESSC om en av disse skulle falle til et mer attraktivt nivå. Orkla er også en aksje jeg vurderer om den blir enda noen hakk mer attraktiv.

Hadde det kun vært FLY jeg ønsket å investere i, så hadde jeg nok handlet på dagens nivå. Men ettersom jeg har en så stor mengde å velge mellom, så venter jeg og ser om noen av de innen noen måneders sikt skiller seg ut. Enten ved å falle til en svært attraktiv pris, eller ved at selskapet gjør noen positive valg som gjør selskapet langt mer attraktivt enn hva det er i dag.

Videre ser det ut som hele porteføljen beveger seg i riktig retning. Seadrill kjøpte seg akkurat opp til 50,1% av SEVDR. Noe jeg anser som veldig positivt og som forhåpentligvis vil påvirke driften av SEVDR positivt. De fleste shippingsegment, med unntak av stortank ser ut til å bedre seg. Spesielt tørrbulk ser ut til å gå lysere tider i møte. Flere tørrbulkselskap er konkurs og et stort antall til er på randen av konkurs. Flere tørrbulkselskap vil også slite i lang tid fremover med høy gjeld og eldre skip. Noe som er til stor fordel for selskap som GOGL, FRNT og VLCCF. Baltic Dry er opp ca 65% bare i år. Tørrbulk-flåten er forventet å øke med ca 5% i år og det er forventet den vil øke med 2-3% for 2014. Til gjengjeld er det forventet at etterspørselen for frakt av tørrbulk vil øke med minst 5-6% til neste år. Noe som betyr at for første gang på vel 4-5 år? Kan vi kanskje se større økning i etterspørsel enn tilbud. Slik at 2014 og 2015 kan bli noen spennende år for tørrbulk.

Så har vi NADL og SFL som akkurat har inngått en avtale om sale/leaseback. SFL vil kjøpe West Linus og leie den tilbake til NADL for 15 år. Riggen går rett på en femårs kontrakt med ConocoPhillips. Noe som betyr gode penger i kassen for både NADL og SFL. For SFL sin del kan vi forvente oss økt EPS på rundt $0,20 per år over de neste fem årene, kun fra West Linus. Det vil si ca 10% økning i EPS fra dagens nivå.

For Archer sin del ser det endelig ut til at ledelsen og styret begynner å svinge Archer i riktig retning. Forhåpentligvis vil de ha en relativt god kostnadskontroll og struktur i løpet av 12-24 måneders tid. For Golar kommer LNG og FSRU skip som perler på en snor fra siste halvdel av 2013 og frem til første halvdel av 2015. Noe som trolig vil bety betraktelig økning i EPS. FRNT vil for alvor begynne å spytte ut både produkttankere, tørrbulk og LPG skip i 2014, noe som ser ut til å være veldig godt timet.

Slik at totalt sett ser det ut som porteføljen går noen virkelig gode år i møte. Dette kan selvfølgelig endre seg totalt. Men slik langtidsvarselet ser ut i dag, så er det kun en stor sol på himmelen for årene 2014 og 2015. 

The older I get, the more I see a straight path where I want to go. If you’re going to hunt elephants, don’t get off the trail for a rabbit.
T. Boone Pickens







22 kommentarer:

  1. Hei og takk for en fin blogg!

    Et spørsmål. Hvordan gjør du det med skatt på utbytte? Regner med det blir en god del du må skatte hvert år. Tar du å legger vekk 28% av hvert utbytte eller løser du det på andre måter?

    SvarSlett
  2. Hei, takk for det. Jeg har ingen fast løsning på det. Når det kommer til utbyttene så er dette som du sier 28% minus skjermingsfradrag og minus ting og tang jeg trekker av på selvangivelsen. For når en handler med aksjer over en viss sum eller over en viss aktivitet kan en trekke av en del ting. Slik som for eksempel tidsskrifter og bøker, kalkulator, pc, mobil osv... ting en behøver for å drive aksjehandel. Slik at hva jeg skatter er nok rundt 24-25% på utbyttene. Dette tilsvarer ca 1/4 av mine årlige utbytter og jeg får stort sett utbetalt utbytter 4 ganger i året. Slik at utbyttene jeg har fått og får nå i sommer vil fint kunne dekke skatten fra utbyttene i fjor. Men dersom jeg har solgt en aksje med stor gevinst, slik at jeg vet jeg får en stor skattesmell, da passer jeg heller på noen måneder i forveien at jeg har kapital nok tilgjengjelig til å dekke skatten. I verste fall skjer dette med at jeg tar opp mer boliglån (Jeg benytter meg av flexilån). Flere av selskapene slik som VLCCF, SFL og GOGL er også på en Zero-konto hos nordnet. Slik at de genererer ingen skatteplikt så lenge jeg ikke tar de ut av kontoen. Noe jeg enda ikke har gjort. Så skatten fra utbytter har aldri vært et problem jeg har måtte planlegge.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for et godt svar! :-)

      Jeg har alltid vært usikker på dette, men når man får 4 utbytter i året samt har ramme/flexi lån på huset så er det mulig å gjennomføre det nokså greit.

      Holder du oversikt selv i feks et regneark over alle handlene dine, eller får du dette opp i nettmegleren din? (Bruker du kun Nordnet)? Og hvorfor har du ikke alt på Zero kontoen?

      Hilsen en som leser veldig mye om aksjehandel, men greier aldri å sette skikkelig i gang..

      Slett
  3. Ja du får opp alle kjøp, salg, utbytter osv... i nettmegleren. Så du trenger ikke holde oversikt selv. Ja jeg bruker kun nordnet. Brukte også Netfonds en liten periode, kun for å kunne leie ut aksjer til shorting. Men gikk tilbake til kun Nordnet igjen. På Zero-kontoen så får en blant annet ikke skjermingsfradrag. En kan heller ikke handle unoterte på Zero-kontoen. Derfor har jeg unoterte aksjer som NADL og FRNT på en vanlig konto. Selskaper hvor jeg heller ikke forventer stor vekst eller store utbytter, egner seg også godt på vanlig konto fremfor en Zero-konto. Nettopp for en får skjermingsfradrag som kan utgjøre en stor andel av årlige utbytter. Hvis en også skal bruke pengene til annet enn å reinvestere så er det også mer lønnsomt å ha en vanlig konto, fremfor en Zero-konto. En zero-konto lønner seg kun om du tenker å ta fortjeneste og reinvestere fortjenesten igjen, og holde på slik over flere år.

    Om du skal begynne med aksjehandel, er det bare å hoppe i det. Men begynn i det små og med penger du kan tape uten at det påvirker livet i alt for stor grad. Noe av det viktigste ut fra min erfaring. Er å lære seg hvordan en selv reagerer på at kursen på aksjene stiger og faller. For det vil garantert påvirke deg mer enn forventet. En annen ting å huske på er at kun 10% oppnår over gjennomsnittlig avkastning. Kun 10% oppnår gjennomsnittlig avkastning og 80% oppnår under gjennomsnittlig avkastning. Slik at om ikke du er blant verdens 20% beste investorer så vil du over tid ikke oppnå gjennomsnittlig avkastning. Men du kan bli det med litt prøving og feiling. Jeg tror personlig at hovedgrunnen til at så mange ikke oppnår gjennomsnittlig avkastning er for de gir for lett etter for grådighet og frykt. Om du kun ønsker gjennomsnittlig avkastning det vil si at du oppnår bedre avkastning enn 80% av investorene i markedet. Så er det så lett som å investere i indexfond. Eller selv lage en portefølje som gjenspeiler for eksempel Oslo børs.

    SvarSlett
    Svar
    1. Da du var i Netfonds, hvor ofte fikk du lånt ut aksjer til shorting? Jeg satt med en relativt konsentrert portefølje, og det skjedde kun 2 ganger i løpet av et år omtrent, og kun én gang var antall aksjer utlånt stort nok til at jeg fikk særlig merkbar belønning for det.

      Slett
    2. Jeg fikk aldri lånt ut aksjer til shorting. Men jeg var der kun ca 5-6 måneder eller noe. Jeg hadde også en relativt konsentrert portefølje bestående av blant annet SDRL og GOGL. Jeg flyttet kun deler av porteføljen til Netfonds. Men grensesnittet deres var fra mitt synspunkt helt forferdelig i forhold til Nordnet. Det føltes litt som å gå 10 år tilbake i tid.

      Veldig synd at ikke Nordnet tilbyr mulighet for utlån av aksjer til shorting. Det er en veldig greit måte å få inn litt ekstra cash for en langsiktig investor.

      Slett
  4. Jei Jack,

    Hyggelig at du er tilbake, ser frem til å lese mer her. Et lite spørsmål - leste at du hadde akkumulert nok utbytte til å investere uten at avgiften drar opp snittet nevneverdig. Hva er din laveste grense før du investerer? Selv kjøper jeg ikke for mindre enn 5.000 NOK eller 1.000 USD av gangen.

    Mvh
    en aksjedude

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei aksjedude

      Jeg handler normalt aldri for under 10-12,000,- Jeg bruker også normalt kurtasjeklasse mini som er kr 39,- i kurtasje. På 10,000 så utgjør kurtasjen da 0,39%. Men en må også se på hvor lang tid det tar en å spare opp pengene også og hvor stor risiko det da er for at aksjen har steget mer enn det du har spart i kurtasje. På kr 5,000 utgjør kurtasjen 0,78% som heller ikke er galt. Vinninga kan fort gå opp i spinninga om aksjen stiger 1% i samme periode som en sparer opp penger for å redusere kurtasjen med 0,40%

      Slett
  5. Hei er selv intresert i utbytte selskap og har invester blant annet i SFL, fant tipset her og det var et bra selskap tor jeg. I og med at du ser på selskap lurer jeg på hva du syns om Protector forsikring på Oslo børs. har invistert noe i dette, men vurderer større kjøp. har du noen analyse på det. Det gir bra utbytte og p/e ligger på ca 5.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Runar

      Nei beklager men jeg har ikke sett på Protector Forsikring. Jeg kjenner til det men har aldri sett noe på det i forhold til en investering, så jeg har egentlig ikke noe å si om det. Men kan godt være jeg vil vurdere det en gang i fremtiden.

      Slett
  6. Hei
    Har du sett på eller vurdert Selskap som opererer i Jones act markedet som amsc og eller akps? Hva tror du om fremtidige utbytter fra disse?
    Har selv hatt en del oppgang på disse, men ser på dette mest som en mulighet til å bygge kapital som jeg erterhvert investerer i utbytteselskaper.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja jeg vurderte AMSC tilbake i 2012 en ganng da AMSC lå på rundt kr 1-2,- men jeg avslo det. Husker ikke lenger grunnen men trolig på grunn av Røkke, utbytte, risiko osv... Akps har jeg sett litt på men aldri vurdert å investere i. Jeg har ikke noe syn på utbytte fra verken AMSC eller AKPS. Men begge selskapene har jo gjort det veldig godt i det siste, så er nok mange som har tjent gode penger. Ja kan nok være lurt å fordele ut noe av kapitalen du har opparbeidet deg fra disse selskapene i andre selskapene.

      Slett
  7. Hallo
    Bruker du stoploss på langsiktige investeringer, eller kjøper du heller mer ved kursfall?

    mvh

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei

      Nei jeg bruker aldri stop loss. I forhold til hvordan jeg investerer så øker det kun risikoen mener jeg. Dette ved at jeg risikerer å bli tvangssolgt uten at jeg ønsker å selge og risikerer å måtte kjøpe meg inn igjen på et høyere nivå. Jeg selger stort sett kun dersom det skjer noe i selskapet eller markedet som er ødeleggende for selskapet. I de fleste tilfeller hvor et selskap faller mye så er det etter min mening en overreaksjon. Jeg både selger og kjøper ved kursfall. Som nevnt dersom noe skjer som jeg anser som veldig ødeleggende for selskapet så selger jeg. Mener jeg kursfallet er en overreaksjon, så kjøper jeg. Hvis kursfallet er godt begrunnet og jeg ikke tror det vil gi en langvarig negativ påvirkning så holder jeg.

      Slett
  8. Hei!

    Takk for fine blogginnlegg.

    Vurderer å følge deg på Golden Ocean, Archer og Hydro.
    Anbefaler du de til dagens kurser? 6.42, 4.88 og 24.99?

    Mvh

    Bjarne

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei

      Jeg har ikke noe NHY selv for øyeblikket. Men jeg tror NHY handles til en god pris i dag om en har noen års sikt på investeringen. Archer har jeg en veldig liten post i og tror dagens kurs er god om en også her har noen års sikt. GOGL har jeg stor tro på om en igjen har noen års sikt på investeringen. Jeg kunne handlet alle disse selskapene på dagens kurs med 2-3 års sikt på investeringen. Men Archer utgjør kun 2% av porteføljen min, så det er ikke mye jeg har satset her. NHY har jeg ikke og, det er andre selskap som står over denne på min kjøpsliste. GOGL utgjør ca 20% av porteføljen og jeg har stor tro på den. Men du må selv se hvor lang sikt du har på investeringen og hvor stor tro du har på disse tre forskjellige markedene. Archer vil jeg si er den med størst risiko, det kan komme mye rart fra den fremover.

      Slett
  9. Tid for bunnfiske i FLY? Ser ut til å bunne ut.. Noe årsak til nedgangen?
    Har i det siste diversifisert i awilco drilling, atea og Kværner.

    SvarSlett
    Svar
    1. Kanskje, jeg er ikke helt sikker på FLY for tiden. Emisjonen deres i juli gjorde meg litt skeptisk. Jeg er ikke sikker på om jeg syntes det var riktig valg de tok der. Derfor ønsker jeg nå FLY til ca 11 USD på dagens NOK/USD kurs. Så jeg kommer til å vente enda en stund og se hva som skjer.

      Slett
  10. Hallo
    Har du sett nærmere på NOF? det kan virker som Fredriksen pønsker på noe her, og har noe på gang. Det finnes generelt lite info og analyser av selskapet, oget ser ut som NOF har vært litt glemt, men har blitt mere synlig i det siste.
    Jeg har selv ikke fått sett så nøye på det, men tenker å få gjort det ila høsten,

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei nei jeg har ikke sett noe nærmere på NOF, men har sett at de har bestilt noen nye rigger. Kommer nok ikke til å følge med på denne heller med det første. Følger ikke offshoremarkedet så tett for tiden.

      Slett
  11. Vlccf faller langt under PO kursen. På tide å akkumulere!?

    SvarSlett
    Svar
    1. Kanskje, vanskelig å si. Fra mitt synspunkt ser den fortsatt underpriset ut på dagens kurs med noen års sikt i tankene. Men for min egendel har jeg mer enn nok VLCCF i porteføljen. Jeg fokuserer nå på å diversifisere meg vekk fra shipping, da shipping utgjør mer enn 85% av porteføljen min.

      Slett