Utbytte

Utbytte

onsdag 27. november 2013

Hvordan investere i klokker: Del 2.

I minst 95% av tilfellene hvor jeg kjøper eller selger en klokke så møter jeg ikke kjøperen eller selgeren. All kommunikasjon skjer over telefon og mail, og varene blir sendt i post og pengene overført til konto. Det å ikke se verken kjøper/selger eller produktet, øker risikoen ved handel betraktelig. Nettopp derfor har jeg funnet en metode som til gjengjeld også reduserer risikoen ved kjøp og salg betraktelig, mens avkastningspotensialet er tilnærmet det samme.  

Når jeg selger klokker så benytter jeg kun finn.no utelukkende. En kan også bruke QXL.no og diverse klokkeforum, men jeg gjør ikke det. Når jeg kjøper klokker der i mot kan jeg se innom klokkeforum, ebay, qxl osv… Men når alt kommer til alt ender det som regel med at jeg kjøper en klokke på finn.no. Derfor er det kjøp og salg ved finn.no jeg kommer til å forklare her. Jeg tror også det er finn.no som vil være mest aktuelt for de av dere som vurderer kjøp eller salg av klokker. Når en skal velge hvilken klokke en skal kjøpe, må en se på bildene. Gjerne be om flere bilder dersom klokken ikke vises tydelig nok. Få også en bekreftelse på at bildene er nylig tatt og at det er den aktuelle klokken til salgs som er på bildene og ikke kun en tilsvarende klokke. Søk også gjerne opp personen som selger klokken på google når du etter hvert får telefonnummer eller navn på personen. Dette bare for å få et inntrykk av hva slags type person en har med å gjøre. Husk også at dersom prisen er unaturlig lav, bør en la klokken være. Oppfører selger seg underlig på en eller annen måte, så la klokken være. Får du en dårlig magefølelse generelt så la klokken være. Det er veldig mange måter en kan bli svindlet på og det er derfor viktig å være på vakt. Men la oss nå si en har avtalt med en selger på finn.no å kjøpe en Rolex av personen. Prosessen videre skjer kun på en måte for meg da. Godtar ikke selgeren det, så avbryter jeg kjøpet. Først så informerer jeg om at jeg vil bruke finn.no betalingsgaranti. Dette kan dere gå inn på finn.no og lese mer om. Men kort fortalt betales pengene inn til finn.no og holdes av finn til du som kjøper har mottatt varen, og sier i fra til finn at de kan overføre pengene til selger. Dette er eneste alternativ for meg når jeg handler klokke. Sikkerheten med finn.no betalingsgaranti er at pengene havner hos en nøytral tredjepart til du får pakken din. Ulempen der i mot er at når du kommer hjem og åpner pakken din så kan det være en gråstein som ligger i pakken. Selger har kvittering på at pakken er sendt til deg og mottatt av deg. Så han vil kreve pengene fra finn.no. Du påstår at du fikk en gråstein og krever også pengene tilbake. Det blir en sak med ord mot ord, der det er vanskelig å vite hvem som lyver. Kanskje du fikk klokken men påstår det var en gråstein for å svindle selger. Eller kanskje selger sendte en gråstein for å svindle kjøper. Derfor må vi introdusere enda en nøytral tredjepart, dette kommer jeg tilbake til. Måten jeg ønsker pakken mottatt ved kjøp og også sender pakken ved salg, er ekspress med posten, slik at en har pakken dagen etter. Dette for å redusere risikoen for at pakken forsvinner eller blir forsinket. Det er alltid best å bare få handelen over raskest mulig når den først er avtalt.

Men tilbake til den andre nøytrale tredjeparten som jeg nevnte. Den første nøytrale tredjeparten er finn.no som garanterer for pengene. Men vi har ingen som garanterer for klokken og ektheten av klokken. Derfor trenger vi enda en nøytral tredjepart. Måten jeg gjør dette på er at jeg legger inn et pit stop i forsendelsen. Jeg ringer en av de autoriserte rolex-forhandlerene i Norge, typisk Urmaker Bjerke og forteller at jeg har kjøpt en klokke på internett og ønsker at de skal sjekke ektheten av denne. Normalt gjør de dette gratis, men skal de ta trykktest av klokken osv… kan det koste fra kr 150-500,-. Etter de har sett over klokken får jeg de til å sende den ekspress til meg igjen, eller så går jeg selv inn og henter klokken. Sender de den ekspress vil du igjen måtte betale frakt. Totalt i fraktkostnadder og ekthetssjekk betaler jeg rundt kr 800-1,200,- i omkostninger for en Rolex. Dette legger du selvfølgelig med i beregningen når du skal kjøpe en klokke. Er du villig til å gi kr 33.000 for klokken så kjøper du den for kr 32,000 og så har du kr 1,000 til omkostninger. Det som er fordelen med å bruke en urmaker som for eksempel Bjerke er følgende.
1.      Du har noen med erfaring og utstyret til å bedømme om klokken er ekte. (Likevel de kan la seg lure de også)
2.      Dersom de åpner en gråstein når de får pakken. Så har du en nøytral tredjepart som kan vitne for deg til finn.no om at du ble svindlet og at pengene skal tilbake til deg.
3.      Når du sier til selger at du ønsker klokken skal sendes til en autorisert urmaker, vil en potensial svindler trolig trekke seg fra salget. Han vet da at om han sender en falsk klokke eller en gråstein vil han med stor sannsynlighet bli oppdaget og politianmeldt. Det vil ikke være verdt risikoen for en svindler. Spesielt ikke når pengene dine uansett også er låst hos finn.no
Slik at for rundt kr 0-800,- ekstra vil du redusere risikoen ved kjøp av dyre klokker betraktelig, uten at det påvirker avkastningspotensialet i særlig stor grad.

Når det kommer til salg av klokken igjen er prosessen på akkurat samme måte. Når du var kjøper sa du ifra til selger hvordan prosessen skal foregå og når du er selger så skal du også si ifra om hvordan prosessen skal foregå til kjøper for igjen å redusere din egen risiko betraktelig. Akkurat som med aksjeinvestering må en ha en strategi og holde seg til denne. Det er flere grunner til hvorfor en må ha en strategi klar til kunden. Den første er selvfølgelig for å redusere egen risiko. Den andre grunnen er for kunden er normalt en amatør. Kunden er også normalt livredd for å bli svindlet. Ettersom alle vet at Rolex er det mest forfalsket og kopierte klokkemerket i verden. Så du er nødt til å overbevise kjøperen om to ting.

1.      At du er profesjonell og vet akkurat hva du gjør og har gjort det flere ganger.
2.      At du ønsker og sikre kunden fra å bli svindlet eller lurt.

Når du forklarer kunden at du kun godtar finn.no betalingsgaranti, hvor pengene er låst hos finn.no til kunden selv frigir pengene, slik at kunden får tid til å sjekke at klokken er ekte og i avtalt stand før han gir fra seg pengene. Så gir du kunden bekreftelse på at pengene er trygge og halve jobben er gjort. Det neste er at du må gi kunden bekreftelse på at varen han får er ekte og i forventet stand. Dette gjør du ved å si til kunden at du sender klokken ekspress over natt til en autorisert urmaker. Så ringer du urmakeren kunden ønsker å få klokken sendt til, igjen typisk Bjerke. Så forteller du Bjerke at du har solgt en klokke og at kunden ønsker å få sjekket at denne er ekte og at du sender den til de med en lapp oppe i esken med kundens telefonnummer og navn slik at de ringer kunden når de mottar pakken. Så forteller du kunden at de ringer han og at han ber de selv gjennomføre de ekthetstestene han ønsker og at det normalt ikke koster mer enn kr 150-500,- og så velger kunden selv om han ønsker å stoppe innom og hente klokken selv eller få den sendt til seg igjen. Jeg har enda ikke hatt en eneste kunde som har tatt en ekthetstest på klokken og derfor har kunden ikke betalt noe som helst til urmakeren. Normalt så går kunden inn til Bjerke, Lervik eller Askeland, så forteller de at klokken ser 100% ekte ut og at serienummer stemmer overens med sertifikatet som følger med og at klokken er i veldig god stand. Fordelen for deg som selger med alt dette er følgende. Urmakeren går god for at de har mottatt klokken fra deg i god stand og levert den ut til selger. Dersom selger skulle nekte å betale ut pengene hos finn.no eller prøve å lyve om noe annet. En annen fordel med dette er at dersom kjøper aldri hadde planer om å betale for klokken men skulle prøve å svindle deg, ved og for eksempel påstå at du sendte en stein eller en falsk etterligning osv… Så vil nok kunden hoppe av i det du sier du kun benytter deg av finn.no betalingsgaranti eller garantert når du sier at klokken vil mellomlande hos en autorisert urmaker. For da igjen har du en nøytral tredjepart til å tale din sak overfor finn.no og svindleren vil bli tvunget til å utføre handelen. Og igjen skal det veldig mye til for at en svindler vil ta en slik risiko.

Dette var en rask innføring i hvordan en kan investere og handle i dyre klokker i Norge. Nå har du en god prosess som både sikrer deg og kjøper/selger i veldig stor grad. Likevel er det viktig å sette seg inn i dette og bli kjent med merket du tenker å begynne å kjøpe og selge. Velg deg ut ett eller to merker du liker og kunne tenke deg å investere i og lær deg alt som er å lære om merkene. Nettopp for å redusere risikoen for å bli svindlet og risikoen for å betale en alt for høy pris. Rolex er et veldig godt sted å starte. Dette for de har veldig gode klokker, merket er kjent blant alle og de holder verdien godt. Et annet tips er dersom du klarer å få en Rolex i Norge til samme pris eller helst litt under prisen som tilsvarende klokke går for i USA så har du trolig gjort et relativt godt kjøp og kan trolig selge klokken med fortjeneste noen måneder senere igjen. Dette for internasjonalt og spesielt da i USA så går brukte Rolex ofte for litt mindre enn hva de gjør i Norge. Men husk at en utsalgspris er ofte ikke prisen en brukt Rolex blir solgt for. En kan som regel alltid forhandle på prisen. Husk også å sjekke prisen flere steder og spesielt amerikanske forum slik som the rolex forum. Der kan du få en ganske god veiledning på hva en Rolex bør ligge på i pris. Som sagt, så vil normalt en Rolex kunne selges for mer i Norge enn hva de gjør i USA. Men det finnes unntak. Noen ganger er en Rolex modell lite ettertraktet i Norge men veldig ettertraktet i utlandet og motsatt. I Norge er det også mange amatører som selger klokkene sine og en kan derfor ofte gjøre en god handel og forhandle prisene i stor grad. I Norge har vi også noen seriøse “brukthandlere” på finn.no som kjøper og selger Rolex og mange andre merker i veldig stor skala. En har for eksempel Johnny fra Briljantwatches som holder til i Nannestad og en har Preben fra Kristiansand. Begge er seriøse brukthandlere. Men om en selger en klokke til en av disse så vil en ikke få en god pris, for de skal selge den videre med fortjeneste. Og om en kjøper en klokke av disse vil en betale markedspris for igjen så skal de tjene penger på klokkene. Men for de av dere som ønsker å kjøpe en klokke for å beholde og bruke den selv og vil redusere risikoen for svindel betraktelig så er dette to alternativer som kan vurderes. Men ønsker du å drive med kjøp og salg for å tjene penger, så handler du ikke med disse. Men du kan bruke deres priser som en referanseindeks for hva du kan forvente å få for en gitt modell fra gitt årstall og i tilsvarende stand. Legger de en klokke til salgs for kr 45.000,- bør du regne med de kan gå ned ca kr 2.000,- på klokken og de får solgt klokken med en premie for de er kjent i markedet. Slik at du bør kunne få rundt 40-43.000,- for klokken. Har du da kjøpt den for kr 35.000,- har du gjort en god handel.

En bør også vurdere og ikke kjøpe klokker eldre enn maks 5-10 år. Dette for dess eldre en klokke er, dess vanskeligere er det å bedømme hvilken stand klokken er i. Men dersom en kjøper en klokke som kun er 1-2 år gammel så kan det enda være den vil falle noe i pris, før den begynner og stige igjen, om ikke en forhandler seg frem til en veldig god pris. Slik som med en Milgauss jeg kjøpte kun 6 måneder gammel med 34% rabatt i forhold til veiledende pris. Brukte klokken selv 6-8 måneder og solgte den igjen med 12% fortjeneste etter alle omkostninger.

“They always say time changes things, but you actually have to change them yourself.”
Andy Warhol

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar