Utbytte

Utbytte

søndag 12. januar 2014

Porteføljerapport året 2013


Året 2013 er det året som har gitt den desidert største kursoppgangen i porteføljen så langt.

Porteføljen i Zerokontoen (investeringskonto) økte med så mye som 104,6% og porteføljen i aksje-og fondskontoen økte med 44,27%. Det at zero-kontoen har steget betraktelig mer enn aksje-og fondskontoen var som forventet.

Zero-konto

Aksje-og fondskonto


Ettersom det har vært en så stor kursoppgang i totalporteføljen har jeg valgt å måle årlige utbytter opp mot investert kapital, og ikke kapital i porteføljen på måletidspunktet. Dette for utbytte i forhold til investert kapital vil gi et betraktelig mer riktig bilde enn utbytte i forhold til hva verdien av porteføljen måtte være på måletidspunktet. Som dere kan se har også utbyttene fra 2012 til 2013 økt med 39%. Slik at 2013 har vært et veldig godt år både kursmessig og utbyttemessig.

Jeg har stor tro på at 2014 vil bli et enda bedre år sett i forhold til utbytte, med forhåpentligvis stor økning i utbytte fra både Golden Ocean Group og Frontline 2012. Kursmessig så tror jeg ikke 2014 vil komme i nærheten av å være like godt som 2013.

Helt på slutten av 2013 solgte jeg nesten en tredjedel av min beholdning i Golden Ocean Group. I underkant av halvparten av kapitalen fra salget brukte jeg til å øke beholdningen min i Frontline 2012 med 10%, doble beholdningen min i Norsk Hydro og triple beholdningen i TUI. Den resterende kapitalen fra salget står foreløpig ubrukt i kontanter. Jeg vurderer å kjøpe tilbake en del Golden Ocean Group, dersom den faller et stykke videre ned, noe jeg tror den vil.

Som planlagt så diversifiserer jeg meg heletiden mer og mer vekk fra shipping og frontlineselskap og over i kjerneselskap og andre sektorer. Jeg ønsker også å øke mer i både Orkla og Gjensidige, som for tiden er mine to minste investeringer. Orkla utgjør i dag 0,86% og Gjensidige 0,90% av porteføljen. Noen av de andre mindre investeringene mine, slik som Archer og Sevan Drilling er jeg ikke helt sikker på hva jeg vil gjøre med. Jeg ser for meg at jeg vil selge meg helt ut av SEVDR i løpet av 2014, men er ikke sikker på om jeg vil holde, øke eller selge Archer enda. TUI og NHY som jeg akkurat har kjøpt meg mer opp i, ser jeg for meg å øke enda mer i, dersom de skulle falle et stykke fra dagens nivå.

Jeg følger også med på Statoil, Fly Leasing, Allianz, JP Morgan Chase, Banco Santander, Fortum Corp, DnB, Coca Cola, McDonald’s Exxon, Chevron, Microsoft og noen andre som ikke er verdt å nevne. Jeg håper å kjøpe meg inn i minst ett av disse selskapene i løpet av året, om prisen er riktig.

Når det kommer til 2014 så spår, håper og tror jeg at vi får en kraftig korreksjon eller en større nedgang i aksjemarkedet. Ett eller annet som gjør at jeg kan få en del av disse kvalitetsselskapene til kraftig nedsatte priser.

Jeg tror samtidig at shipping generelt vil gjøre det godt også i år. Jeg har veldig stor tro på Frontline 2012 i 2014 og en del på Golden Ocean Group. Ikke nødvendigvis i form av kursstigning, men i form av utbytte og inntekter.


Starting out to make money is the greatest mistake in life. Do what you feel you have a flair for doing, and if you are good enough at it, the money will come.
Greer Garson






11 kommentarer:

  1. Gratulerer med et fantastisk år!

    TUI er et selskap jeg ikke har hørt om tidligere. Kan jeg spørre hva som er "caset", og hvilken børs du handler selskapet på?

    mvh
    Per

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Per

      Takk.

      TUI AG er et av verdens største turist og reiseselskap. I Norge er de best kjent som Star Tour. TUI eier blant annet reiseselskap, fly, hotell, cruiseskip osv... Selskapet er inni en stor restrukturering og det begynner endelig å vise resultater. De har akkurat tatt opp utbytte igjen og fremtiden begynner å se relativt lys ut. Selskapet handles på XETRA i Tyskland. Jeg tenker jeg skal lage en analyse av selskapet etter hvert.

      http://www.tui-group.com/en

      Slett
  2. Hei og gratulerer med suksessen i 2013 :-)
    Helt tilbake i 2010 en gang synes jeg å huske at du hadde laget en poeng beregning av fundamentalene (P/E, EPS etc.) hvor du ranket aktuelle selskaper basert på summen av disse poengene. Bruker du fremdeles denne poengsum beregningen eller har du droppet det? Hva er din erfaring med å bruke slike beregningsmodeller for å vurdere aksjer?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei :)

      Nei bruker ikke denne poengsum beregningen i dag. Jeg bruker fortsatt de samme verktøyene, P/E, EPS, utbyttegrad osv... Men jeg gir de ikke lenger karakter og stjerner. Det virket veldig bra på en gruppe selskap. Hovedsaklig store solide utbytteselskap. Men det var alt for mange selskap som i teorien var gode selskap, men som fikk en veldig lav score. Gjerne for de hadde kuttet utbytte flere år, ikke økt utbytte, store svingninger i EPS, osv... Slik som for eksempel mange shippingselskap. Så jeg har gått tilbake til å verdsette forskjellige selskaper basert på forskjellige kriterier igjen. Men dersom jeg kun skulle lete etter store solide utbytteselskap, slik som Coca Cola, Procter & Gamble, Chubb, McDonald's osv... så ville den nok fungert relativt greit.

      Min erfaring er at slike beregningsmodeller fungerer på en type selskap, eller til å lokalisere eller gjenkjenne en type selskap. Slik at for min del som leter etter forskjellige typer selskap med forskjellige styrker og svakheter, så fungerer slike metoder ikke bra. Om ikke jeg utvikler poengsum metoder for alle de forskjellige typene selskap jeg leter etter. Men igjen vil det alltid være noen selskap som vil falle mellom barken og veden og ikke bli fanget opp. Men en kan selvfølgelig bruke slike metoder og samtidig ikke følge de slavisk men bruke litt sunn fornuft også.

      Slett
  3. Hei igjen Jack,
    jeg begynner nå å forstå din strategi og filosofi og synes den er like solid som spennende :-)

    Jeg holder nå på å mekke på mitt regneark for å analysere mine potensielle aksje kandidater. I den forbindelse har jeg behov for historiske verdier på P/E, EPS og utbytte (for å beregne veksten i EPS og Utbytte over lang tid). Noen selskaper publiserer disse tallene (spesielt utbytte), mens noen har bare de 2-3 siste årene. Hvilke kilde bruker du til dette? Vet du om en god og pålitelig kilde for norske selskaper hvor man kan finne alt på en plass?

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei jeg vet ikke om noen god og pålitelig kilde. Jeg bruker kun selskapets egen hjemmeside og artikler og annet jeg finner på nett. Noen viser utbyttehistorien helt tilbake fra de startet med utbytte. Andre viser ingenting eller kun de siste årene. Da må en se igjennom eldre årsrapporter om det er tilgjengelig. Men min erfaring er at de selskapene som satser stort på utbytte, viser utbyttehistorien så lenge de har holdt på. Men de som ikke har stort fokus på utbytte viser gjerne kun noen få år eller noen ganger ingen ting. Min erfaring er at i Norge, eller scandinavia, egentlig hele europa så må en jobbe langt mer for å finne informasjon, sett i forhold til USA, hvor det er veldig stort fokus på utbytte. Men det kommer mer og mer også til Europa. Selskapene begynner å forstå at dersom de ønsker større og langsiktige investorer, spesielt fra USA så må de fokusere mer på utbytte.

      Slett
  4. For de som investerer i andre land enn Norge, kan dette være et supert verktøy for utvelgelese av aksjer:
    http://www.google.com/finance#stockscreener

    Håper virkelig Google Finance også legger in Oslo børs her!

    SvarSlett
  5. Jeg har planer om å flytte til sør europa som pensjonist. Da dukker det opp en del problemstillinger rundt skatteregler som kan være av felles interesse for oss som ønsker å leve av utbytte der. Jack, du vet ikke tilfeldigvis om det er mulig å beholde aksjene i Netfonds og samtidig betale gevinstskatten på aksjene til f.eks Spania? Er det i det hele tatt mulig å beholde kontoen i Netfonds med fast adresse i Spania (det er ikke lov i Skandiabanken)?

    SvarSlett
    Svar
    1. Beklager, vet ikke svaret på det. Spør netfonds om du kan beholde adressen i Spania og bruke Netfonds og spør skatteetaten om det andre. Da vil du nok få mest riktig svar, antar jeg.

      Slett
  6. Jeg har fulgt med en stund på din blogg, og finner den svært spennende - så takk for ditt engasjement :-). Ser at Fredriksen sine selskaper er en liten rød tråd blant dine investeringer, men lurer på om du også vektlegger hans aksjeinvesteringer i andre selskap også når du gjør aksjekjøp ? Så vidt jeg har registrert har du også aksjer i TUI AG ? Så nå hvor Fredriksen signaliserer salg, vil du da følge den anbefalingen ?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei

      Takk, fint at du liker den. Ja jeg vektlegger i veldig stor grad Fredriksen sine kjøp og salg. Jeg hadde ikke begynt å se på TUI om ikke det var for at Fredriksen var i selskapet. Men jeg følger ikke Fredriksen slavisk, verken i kjøp, salg eller om han er aksjonær eller ikke. Men min erfaring er at Fredriksen er veldig dyktig på å finne underpriset eller undervurderte selskap, samt å bygge opp og få frem verdiene i selskap. Jeg viste Fredriksen hadde vært i TUI i langt, lang tid og jeg har fulgt selskapet fra sidelinjen også noen år. Men han har blitt skviset ut og til siden i alle disse årene. Det var først i november-desember 2013 det skjedde en endring i Fredriksen's holdning overfor TUI og at han økte investeringen sin betraktelig. Det var da jeg begynte å se på TUI enda en gang og bestemte meg for å kjøpe i TUI. Nå som Fredriksen vurderer å selge store deler av beholdningen i TUI har jeg også solgt meg ned i TUI. Dette for store deler av grunnlaget for at jeg sitter med TUI ikke lenger er til stede om han selger. Men jeg har fortsatt en post i TUI og tror fortsatt selskapet vil kunne bli en god fremtidig utbyttebetaler. Det eneste er at risikoen har økt, nå som det trolig kommer inn nye majoritetseiere som jeg har liten kjennskap til. Faller TUI tilbake til rundt €10 uten nyheter vil jeg nok kjøpe meg opp igjen.

      Slett