Utbytte

Utbytte

mandag 7. april 2014

Restrukturert portefølje


Den senere tid har jeg vært opptatt med å gjøre en del større endringer i porteføljen. Jeg har blant annet solgt meg ut av en del selskaper for å øke kontantbeholdningen. Grunnen til dette er for jeg forventer en korreksjon, nedgang eller et krakk i aksjemarkedet i løpet av sommeren eller høsten. Ettersom jeg ikke kan se fremtiden så er dette kun basert på en magefølelse, som igjen er basert på blant annet at veldig mange selskap nå ser overpriset ut. Flere av selskapene jeg følger er nå priset til nær det høyeste nivået de har vært i løpet av de siste 52 ukene. Noe som ofte er en indikasjon på en korreksjon.

Porteføljen min består nå av Frontline 2012, Golden Ocean Group, Knightsbridge Tankers, Ship Finance International, Avance Gas Holding, Deep Sea Supply, Sevan Drilling og Mr Green. Resten av selskapene TUI, SAS, Norsk Hydro, Golar, Gjensidige og Orkla er ute av porteføljen. Grunnen til at jeg beholdt de selskapene jeg beholdt er for det er disse jeg har størst tro på fremover og derfor tør jeg ikke prøve å time en inngang i disse. Det betyr likevel ikke at jeg ikke tror de vil falle mye ved en korreksjon. Jeg tror for eksempel at GOGL og VLCCF har potensial til å falle langt mer enn alle selskapene jeg har solgt, dersom det kommer en korreksjon. Men de har også potensial til å stige langt mer ettersom det skjer så mye i denne sektoren og disse selskapene for tiden.

Det er også nå veldig mange selskaper jeg ønsker å ha inn i porteføljen min. Selskaper som er av samme typen som TUI, NHY, ORK, GJF osv… Det er også noe av grunnen til at jeg solgte disse. For dersom jeg tar feil og for eksempel GJF eller ORK stiger, så finnes det andre selskaper som kan erstatte disse. Når det kommer til FRNT, SFL og VLCCF så vet jeg ikke om noen selskap som kan erstatte disse.

Under ser du en liste over selskaper jeg følger, og en håndfull av disse forventer jeg å kjøpe i løpet av sommeren eller høsten.

Altria Group
Chevron Corp
Coca-Cola
DNB
Exxon Mobil
Fly Leasing
Gjensidige
Golar LNG
Intel Corp.
JPMorgan Chase
McDonald’s
Microsoft Corp.
Norsk Hydro
Orkla
Sampo PLC
Statoil
Svenske Handelsbanken
TUI AG
Wells Fargo

Dette er selskapene jeg følger tettest. I tillegg følger jeg en hel del andre selskap også, men denne listen er selskapene jeg nå hovedsakelig ønsker i porteføljen.

Ut av disse nitten selskapene forventer jeg å kjøpe fire til fem i løpet av sommer eller høst. Når nitten skal bli til fire er det stor sannsynlighet for  at noen av disse falle ufortjent mye dersom en bare har tålmodighet til å vente. I mellomtiden så samler jeg utbytter fra Knightsbridge Tankers, Golden Ocean Group, Frontline 2012, og Ship Finance.

It takes character to sit there with all that cash and do nothing. I didn’t get to where I am by going after mediocre opportunities.

16 kommentarer:

 1. Solgte med ut av VLCCF og gikk inn i AGHL.. får håpe et var rett...

  Vet du om noen database som oppdaterer kvartalstall for selskaper på oslo børs? alle noe system yahoo finance bruker? tenkte for og lettere kunne screene igjennom selskaper automatisk gjennom programvare.. Bankene bruker vell noe sånt tenker jeg for raskere og kunne analysere en aksje..

  SvarSlett
 2. http://www.proff.no/

  SvarSlett
 3. Interessant at du nå velger å restrukture porteføljen din. Har selv posisjoner i 3 av selskapene du vurderer, og flere av dem står på "to watch"- listen.

  Det blir spennende å se hvilke selskaper du velger å kjøpe, og jeg håper at du velger å blogge om kjøpene dine.

  God handel!

  - Rune

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Rune

   Ja, jeg kommer til å blogge om kjøpene mine.
   Hvilke tre selskaper er det du har posisjoner i?

   Takk i like måte.

   Slett
  2. Av de du lister opp har jeg kjøpt aksjer i KO,XOM og MCD. Har i tillegg veldig lyst på CVX og WFC, men de har jeg ikke kjøpt ennå av ulike årsaker. Primært fordi jeg allerede eier en del energiselskaper, og at WFC ikke akkurat fremstår som noe røverkjøp for tiden.

   - Rune

   Slett
  3. Tre av mine favoritter også. Jeg er veldig spent på både KO, XOM og MCD fremover. Alle tre er markedsledende innenfor sitt segment og har en posisjon som ingen andre i bransjen er i nærheten av å kunne overta. Men de er også alle i bransjer hvor det skjer store endringer. Jeg syntes det blir veldig spennende å se hvordan de klarer endringen. Heldigvis skjer endringene "sakte" i forhold til for eksempel it og teknologibransjene. I olje og gassbransjen er det større fokus på miljøvennlig energi og fornybar energi, samtidig som kostnadsnivået i bransjen begynner å bli relativt høyt. Innenfor både leskedrikk og hurtigmatbransjen ser vi endringer mot sunnere produkter. Men igjen så har det hele tiden vært endringer og hver og en av disse selskapene har vært markedsledende i sitt segment i minst 50 år og jeg tror de også vil være det over de neste 50 årene. Jeg kan ikke se hvem som skulle vippe de av tronen. Verken PepsiCo eller Dr Pepper Snapple Group er ikke i nærheten av hva Coca Cola Company er på verdensbasis. For McDonald’s er det heller ingen konkurrenter som kan måle seg, selv ikke Burger King Corp eller YUM Foods. Selv om Chevron og Royal Dutch Shell er store selskap med store inntekter er de kun i overkant av halvparten av hva Exxon er både i verdi og overskudd. For den langsiktige investor som liker stabile og økende utbytter tror jeg dette er veldig gode valg.

   Slett
  4. Enig i det du skriver. Samtidig tror jeg at KO og MCDs eksponering mot fremvoksende økonomier vil føre til at de vil klare å opprettholde inntjening til tross for fokuset på sunnhet i Vesten.

   Olje- og gassindustrien står definitvt overfor store utfordringer på kostnadssiden, men jeg tror likevel at de vil klare dette og at olje og gass vil være de primære energikildene de kommende tiårene.

   Jeg ser veldig frem til å se hvilke selskaper du bestemmer deg for! Regner med at vi vil ende opp med å vurdere mange av de samme.

   - Rune

   Slett
  5. Hei Jack. Lenge siden du har oppdatert nå :)

   Har du sett noe på gullgruve sektoren i det siste? Du snakker om at mange aksjer ser veldig overpriset ut... Personlig har jeg brukt nå 5-6 måneder på å bygge opp en gullgruveportefølje som også inkluderer 1-2 etf'er (innen jeg er ferdig om et par ukers tid) Jeg begynte å se igjen tallene til disse selskapene rundt nyttår, og fant ut at det var veldig mange grisebillige selskaper målt opp i mot PB, PE, PS, gjeld og et par andre ting jeg så på. (Jeg brukte "Guru Investor" boken for å hjelpe meg å screene disse) Jeg tror underliggende faktorer ligger til rette for en kraftig oppgang i gullprisen fremover, godt hjulpet av oljeprisen, men selskaper som for eksempel Gold Fields Limited (GFI på Nyse) er godt strukturert til å tjene gode penger selv med en gullpris rundt 1300$. GFI er bare 1 av 5 som jeg eier for tiden, og det er andre jeg ser på også. Alle selskapene jeg har aksjer i betaler også ut utbytte, og noen har en meget stødig trackrecord når det kommer til utbytte! De betalte utbytte selv gjennom hele 2013 som så stupende gullpriser og store tap over hele linja.

   Verdt en titt :) Om gullprisen øker 100-200$ tror jeg fler av disse selskapene ligger ann til en dobling og tredobling i prisen da de stort sett er oversett og fullstendig forhatt av investorer om dagen!

   Hilsen Daniel

   Slett
  6. Hei Daniel

   Ja er lenge siden. Får rett og slett ikke prioritert tid til bloggen slik jeg hadde håpet. :(
   Nei jeg har ikke sett noe på gullgruvesektoren enda. Har vært inne på tanke en gang i blant, men det er alt. Høres interessant ut. Kan tenke meg de er lavt priset som du sier, så godt mulig tiden er inne for å kjøpe noen gullgruver. Skal se litt nærmere på sektoren en dag jeg har litt tid. :) Kunne godt tenke meg ett solid gruveselskap i porteføljen som leverer litt stabile utbytter.

   Takk for informasjonene. :)

   Slett
  7. Bare hyggelig det! Jeg kan anbefale at du starter med å kikke på:
   1 Gold Fields Limited. Spennende sør-afrikans selskap. Priset lavt akkurat nå med lite gjeld. Betaler utbytte på over 3% 1-2 ganger i året. De har en solid portefølje med mange store stabile gruver i både sør-afrika og Australia og også noen andre steder men har glemt i farten. Dette er en av mine favoritter.
   2. Agnico Eagle. Et meget solid selskap med en all-in cost per unse som ligger under 1000$. Betalt ut utbytte hvert eneste år siden 1983. Jeg liker dette selskapet godt, men de har fått en del oppmerksomhet i media i det siste, og er derfor også priset litt høyt i forhold til noen av de andre syns jeg. Men jeg sitter bare å venter på en inngang i dette selskapet.
   3. Newmont Mining. Dette er en av de aller største aktørene i verden.Dette selskapet kan gi en god base i en gruveportefølje. De er priset veldig billig, har lite gjeld, betaler utbytte og har en all-in cost per unse rundt 1100$. En potensiell pengemaskin til dagens pris!

   Alle disse selskapene har vært igjennom en restrukturering siden de alle tapte mye penger da gullprisen stupte i 2013. Men de har nå klart å senke kostnadene sine, og selv til dagens gullpriser kommer de nå til å tjene gode penger, og det har ikke investorene oppdaget enda så jeg mener virkelig at det er noen røverkjøp ute å går her :)

   Det er mange andre jeg ser på og noen som jeg eier også, som Harmony Gold, Yamana og norske Avocet mining. Sistnevnte er en veldig spekulativ aksje da de har hatt mye problemer og de har også en høy cost per unse. Men om jeg har rett angående gullprisen og den går opp et par hundre dollar så kommer Avocet til å gå som en rakett! Alle selskapene jeg nevnte kan handles på NYSE via Netfonds for eksempel.

   Daniel

   Slett
  8. Takk for mye informasjon. Skal absolutt se på de tre første selskapene du nevnte og kanskje noen av de andre også.

   Slett
 4. Hva er dit syn nå på orkla? Selv synes jeg det er priset inn alt for mye vekst.. De er f.eks priset 6 ganger veidekke og veidekke har nesten dobbelt så bra normalisert resultat..

  SvarSlett
 5. hva er nicket ditt på shareville, Jack?

  SvarSlett
 6. Hei! sparer du i aksje fond og?

  SvarSlett